Domein leefomgeving en duurzaamheid
Basis op Orde
In 2019 is het project: Basis op Orde afgerond. Het gegevensbeheersysteem (Obsurv) is operationeel. Medewerkers kunnen volgens de nieuwe manier werken. Daarbij hebben we inzicht gekregen in de financiële gevolgen. Ook zijn de beheerplannen gemaakt, processen ingericht en rollen en verantwoordelijkheden belegd. Door de financiële (meerjaren) inzichten schuiven wij geen financiële lasten -van investeringen in bijvoorbeeld wegen, plantsoenen en civiele kunstwerken- door naar volgende generaties.
Duurzaamheid
Er zijn grote stappen gemaakt in de verduurzaming van de gemeente Schagen.
--> Vernieuwing openbare verlichting
In 2019 is het project van de vervanging van de lichtarmaturen naar LED afgerond. In 2 jaar tijd zijn ruim 11.000 armaturen naar LED aangepast. Tegelijkertijd zijn 640 ernstig beschadigde lichtmasten direct vervangen voor nieuwe lichtmasten. De grootschalige aanpassing naar LED-verlichting hebben we ruimschoots binnen het projectbudget gerealiseerd.
--> Duurzaamheidslening Schagen
Afgelopen jaar hebben we de duurzaamheidslening Schagen geïntroduceerd. Dit bleek een enorm succes, aangezien binnen 7 maanden het leenplafond bereikt was. Inwoners blijken de lening vooral te gebruiken voor het aanbrengen van zonnepanelen op hun dak en voor isolerende maatregelen. Door betere isolatie en de opwekking van elektriciteit via de zon neemt de warmtevraag af. Zo worden huizen beter geschikt voor andere warmtebronnen dan aardgas.
--> Verduurzaming gemeentelijk vastgoed en bedrijventerreinen
In 2019 is het project verduurzaming gemeentelijk vastgoed gestart. Hiermee wordt het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen in 3 jaar tijd fors omlaag gebracht. In het kader van de voorbeeldfunctie hanteren we hierbij een hogere ambitie dan landelijk wordt vereist. Ook de verduurzaming van verenigingsgebouwen is gestart. Veel verenigingen hebben op kosten van de gemeente zonnepanelen kunnen aanbrengen of andere duurzaamheidsmaatregelen genomen. In 2019 hebben we ondersteund bij een succesvol traject om het bedrijventerrein in "t Zand, middels collectieve inkoop, te voorzien van zonnepanelen en ledverlichting. In navolging hierop zijn we gestart met soortgelijke trajecten op 3 andere bedrijventerreinen.
--> Afvalinzameling, Afvalverwerking en Afvalvermarkting
In 2019 zijn door concrete maatregelen de afvalinzameling, - verwerking en vermarkting duurzamer gemaakt. Wel hebben we in 2019 aanmerkelijk meer kosten gemaakt. Dit vindt zijn oorzaak in stijgende verwerkingstarieven en de fors gestegen afvalstoffenbelasting (Rijk) enerzijds en de dalende retour opbrengsten van de waardevolle stromen: textiel, glas, metaal en papier anderzijds. Daarnaast worden de begrote opbrengsten van de kunststof verpakkingen in 2019 niet volledig gerealiseerd. In 2019 is de afvalverwijdering niet kostendekkend. Bovendien is de reserve afvalstoffenheffing leeg. Zie voor uitgebreide toelichting de paragraaf kapitaalgoederen en het domein leefomgeving en duurzaamheid.
Vernieuwingen
In Dirkshorn (Ruimtevaartbuurt, Dorpsplein, Dorpsstraat), Groote Keten (Dorpsplein) en Schagen (Nieuwstraat, Schubertstraat, Langestaat en Populierenlaan) is de buitenruimte geheel vernieuwd. Daarnaast zijn, met participatie van dorpsraden, bewoners en overige belanghebbenden, voorbereidingen getroffen voor de renovaties in Waarland (Hoebelaan en Jonkerstraat), Schagerbrug (Schagerweg) en Harenkarspel (diverse straten).
Meer bomen en groen
Onder het motto: 'Schagen groeit door' zijn in 2019 veel groenprojecten afgerond. Ook zijn we nieuwe groeninitiatieven gestart. We hebben veel nieuwe bomen geplaatst, bloembollen geplant, appelras 'Schager Rood' opnieuw uitgevonden, groenvakken gerenoveerd, bermsafari's georganiseerd en medewerking verleend aan burgerinitiatieven gericht op het vergroenen van de leefomgeving.