Resultaat LD3.2Warmtetransitie naar duurzame warmtebronnen
Doordat we als gemeente planmatig aan de slag gaan met verduurzamen en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving, nemen wij onze verantwoordelijkheid. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de gemeente.
We hebben dit gedaan door:
Klimaatakkoord en Transitievisie Warmte
Een andere afspraak uit het Klimaatakkoord, naast de RES, is het ontwikkelen van een Transitievisie Warmte. Elke gemeente moet deze in 2021 opgesteld hebben. Hierin staat welke warmtebronnen in Schagen realistisch zijn als alternatief voor aardgas en hoe deze naar verwachting worden verdeeld over de diverse wijken en dorpen. In 2019 is de voorbereiding hierop van start gegaan. Vanuit onze samenwerking met het CBS is opdracht gegeven tot het verzamelen van de data die nodig is om een eerste indicatie te krijgen, op basis waarvan het participatieproces gestart kan worden. Dit proces zal echt gaan starten in 2020.
Duurzaamheidslening Schagen
Afgelopen jaar is de duurzaamheidslening Schagen geïntroduceerd. Dit bleek een enorm succes, aangezien binnen 7 maanden het leenplafond bereikt was. Inwoners blijken de lening vooral te gebruiken voor het aanbrengen van zonnepanelen op hun dak en voor isolerende maatregelen. Door betere isolatie en de opwekking van elektriciteit via de zon neemt de warmtevraag af en worden de woningen beter geschikt voor andere warmtebronnen dan aardgas.
Indicator:
Als indicator wordt de Energiemonitor Schagen gebruikt, die inzicht geeft in de besparing van energiegebruik en percentage duurzame energieopwekking ten opzichte van de rest van Nederland. Omdat deze monitor niet in de pas loopt met onze begrotingscyclus wordt hierover jaarlijks apart gerapporteerd.