Verduurzaming van de leefomgeving

Energietransitie naar duurzame energie

Resultaat LD3.1Energietransitie naar duurzame energie

Doordat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in de opgave om te verduurzamen en onze CO2-uitstoot terug te dringen, geven we het goede voorbeeld. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de gemeente.

We hebben dit gedaan door:

Vernieuwing Openbare verlichting
In 2019 is het project van de vervanging van de lichtarmaturen naar LED afgerond. In 2 jaar tijd zijn ruim 11.000 armaturen naar LED aangepast. Tegelijkertijd zijn 640 ernstig beschadigde lichtmasten direct vervangen voor nieuwe lichtmasten.

Duurzaamheidsprogramma
Het opstellen van het overkoepelde duurzaamheidsprogramma heeft een paar maanden vertraging opgelopen. Belangrijkste reden hiervoor is het proces van de Regionale Energie Strategie RES, dat veel meer ambtelijke capaciteit vergt dan vooraf ingeschat.

Klimaatakkoord en Regionale Energie Strategie
Landelijk is in 2019 het Klimaatakkoord gepresenteerd. Aan het einde van het jaar heeft ook de VNG zich hier namens de gemeenten aan gecommitteerd. Een van de afspraken die hieruit voortvloeien is het ontwikkelen van een Regionale Energie Strategie (RES). Dit traject is begin 2019 gestart voor de regio Noord-Holland Noord, waarbinnen Schagen valt. Eerst is de nulsituatie feitelijk in beeld gebracht. Na de zomer is met een regionaal participatietraject gewerkt aan het ontwerpen van drie energiescenario's. Deze bestaan uit diverse "bouwstenen" voor de grootschalige opwekking van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens. Dit proces loopt nog door tot maart 2021.

Verduurzaming vastgoed
In 2019 is het project verduurzaming gemeentelijk vastgoed gestart. Hiermee wordt het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen in 3 jaar tijd fors omlaag gebracht. In het kader van de voorbeeldfunctie hanteren we hierbij een hogere ambitie dan landelijk wordt vereist. Ook de verduurzaming van verenigingsgebouwen is gestart. Veel verenigingen hebben op kosten van de gemeente zonnepanelen kunnen aanbrengen of andere duurzaamheidsmaatregelen genomen.

Verduurzaming bedrijventerreinen
In 2019 hebben we ondersteund bij een succesvol traject om het bedrijventerrein in 't Zand middels collectieve inkoop te voorzien van zonnepanelen en ledverlichting. In navolging hierop zijn we gestart met soortgelijke trajecten op 3 andere bedrijventerreinen.

Beleid zonneparken
Begin 2019 is het beleid voor grondgebonden zonlocaties vastgesteld, na een uniek participatief proces. Hier is de rest van het jaar mee gewerkt. De bevindingen hiervan hebben geleid tot een aantal voorstellen voor verduidelijking van dit beleid.

Toekenning subsidies
We hebben in het afgelopen jaar meerdere subsidies toegekend gekregen vanuit de provincie en het rijk, die we in kunnen zetten voor de duurzaamheidsopgave. Het aanvragen van deze subsidies hebben we gedaan vanuit samenwerking met de Noordkop gemeenten Den Helder, Texel en Hollands Kroon. Met die gemeenten wordt ook op het gebied van de RES en communicatie nauw samengewerkt.

Indicator:

Als indicator wordt de Energiemonitor Schagen gebruikt, die inzicht geeft in de besparing van energiegebruik en percentage duurzame energieopwekking ten opzichte van de rest van Nederland. Omdat deze monitor niet in de pas loopt met onze begrotingscyclus wordt hierover jaarlijks apart gerapporteerd.

ga terug